Cu toții vrem ca timpul petrecut făcând curățenie să fie cât mai eficient. Pentru asta este necesar să fim informați privind produsele și materialele de care avem nevoie. De aceea ți-am pregătit o listă de lucuri mai puțin știute despre curățenie care te pot ajuta să faci curățenie mai rar și mai eficient.

 

Știai că… 

 

  1. Atunci când folosești ziarul că să ștergi geamul, nu faci decât să îți îngreunezi munca pe termen lung? Hârtia de ziar zgârie geamul, iar praful se va depune în acele zgârieturi, făcându-l din ce în ce mai greu de curățat. De aceea, folosește lavete din bumbac sau prosoape de hârtie și o soluție specială pentru curățare.
  2. Atunci când cureți pardoseala (fie ea din lemn, marmură sau piatră) cu oțet, această se pătează? Oțetul este acid, atacă stratul de la suprafața pardoselii, această pierzându-și strălucirea și favorizând depunerea murdăriei. La curățare folosește detergentul potrivit în funcție de tipul pardoselii și un mop din bumbac sau microfibră.
  3. Cele mai multe bacterii se fixează în covor? Ori intrăm încălțați, ori scăpam ceva pe covor, rezultatul e acumularea murdăriei. Așadar, doar bătutul covorului nu este suficient, căci prin batere iese doar o parte din praf. Și în plus se distruge țesătura. Pentru curățarea covorului și a mochetei, folosește aspiratorul dacă e posibil cu aspirare umedă. Ca detergent folosește soluții speciale de îndepărtare a murdăriei. Dacă scapi lichid pe covor, curăță-l imediat cu o lavetă umedă și soluție, nu lasă murdăria să se usuce, căci se va strică covorul. După ce s-a uscat, aspiră-l foarte bine.
  4. Lavetele din microfibră pot fi folosite de până la 50 de ori, putând fi spălate la mașină? În felul acesta putem întreține curățenia pe termen lung, având în același timp grijă și de mediul înconjurător.
  5. Umiditatea şi variaţiile de temperatură din baie nu sunt deloc favorabile pentru depozitarea detergenților? Condiţiile ideale de păstrare sunt spaţiile uscate şi reci .
  6. Mâncarea rămase pe vasele murdare contaminează? Vasele murdare din chiuvetă trebuie spălate imediat, altfel resturile de mâncare vor începe să se descompună și vor fi un mediu de cultură pentru bacterii. Și în plus, mâncarea întărită se va curăța foarte greu. Folosește detergenți speciali pentru curățarea vaselor și a chiuvetei.
  7. Depunerile de calcar vor deteriora robineții, mașinile de spălat vase, rufe și suprafețele de inox în maxim 1 an fără întreținere adecvată? Ca să împiedici acest lucru, folosește doar detartranți speciali, în dozajul recomandat.
  8. Vaporii care se ridică în momentul când tragi apa la vasul de toaletă, persistă în aer până la 48 de ore? De aceea ai grijă să închizi capacul toaletei înainte de a trage apa. Microbii patogeni de pe scaunul toaletei se vor răspândi pe o suprafața de 2,5 mp și pot pluti în aer timp de două ore.
  9. Microbilor le place la nebunie căldura și umiditatea, baia fiind așadar locul lor de predilecție? Atât cada cât și cabinele de duș trebuie curățate cel puțin o dată pe săptămână cu un produs care conține clor și apoi clătite din abundență.
  10. Creșterea dozajelor la soluțiile folosite nu garantează creșterea puterii de curățare? Chiar mai rău, reduce eficiența soluției. Punând mai multă soluție, crește cantitatea de spumă și va fi foarte greu de curățat, intrând în țesătură sau în suprafața curățată. În felul acesta se va usca foarte greu și suprafețele se vor distruge în timp.