Curățenia unui restaurant este esențială pentru a menține clienții fericiți. Oricât de bună ar fi mâncarea, dacă igiena este la un nivel scăzut, oamenii nu vor reveni. Fie că vorbim de zona de servire a clienților, bucătărie sau zona toaletelor, nimic nu poate fi neglijat. Siguranța și sănătatea clienților trebuie să fie principala preocupare a oricărui manager de restaurant, motiv pentru care conducerea trebuie să implementeze proceduri clare pentru o curățenie eficientă în toate zonele de lucru din local.

Frecvența curățeniei în restaurante

Spre deosebire de alte spații comerciale, curățenia în restaurante trebuie făcută mult mai des. Resturile de ingrediente, fie că e vorba de grăsime, legume sau chiar mici bucăți de carne, pot favoriza răspândirea rapidă a bacteriilor și contaminarea preparatelor. Tocmai de aceea, orice restaurant are nevoie de un program zilnic, săptămânal și lunar pentru curățenie, ca să poată asigura calitatea produselor pe care le servește și un nivel ridicat de igienă în interior.

 

Obiecte și produse de curăţenie de care ai nevoie

 Detergenţi profesionali

Ca să poată lucra eficient și sigur, angajații vor avea nevoie de produse specializate atunci când fac curățenie în restaurant. Fiecare zonă este diferită, iar din acest motiv și procesele de curățenie sunt diferite. Iată o lista cu produsele de care vei avea nevoie:

  • Dezinfectanți pentru obiectele sanitare. Dezinfectarea băilor este foarte importantă, mai ales că aici se adună cei mai mulți microbi și cele mai multe bacterii.
  • Detergenți pentru pardoseli – ideali pentru a îndepărta murdăria, pentru a oferi strălucire și un aspect cât mai plăcut.
  • Detartranți:ideali pentru  îndepărtarea depunerilor de piatră de pe echipamentele și ustensilele de bucătărie (fierbător, dozatoare de cafea și ceai), dar și pentru curățarea  depunerilor de calcar și murdăria depuse pe instalațiile sanitare
  • Produse pentru curățat geamuri și oglinzi. Până la urmă rolul geamului este de a vedea prin el și a oglinzii de a ne reflecta imaginea. Sigur nu vrem ca aceste obiecte să fie murdare și lipsite de strălucire.
  • Detergent pentru Aragaze și Cuptoare. Cea mai valoroasă parte a bucătăriei, aragazul are nevoie de îngrjire specială.
  • Detergent pentru veselă. Într-un restaurant, vesela se murdărește extrem de rapid. Aceasta trebuie constant spălată și reutilizată, așa că e esențial să alegi un produs eficent, dar și blând cu pielea.

Produse pentru menaj

Nu puteți face curat fără ustensilele necesare sau echipamente de protecție. Din această categorie nu ar trebui să lipsească mopul, găleata, mătura, lavetele, bureții de curățat vase, burețeii din sârmă, lavetele din microfibră, pulverizatoarele de soluții, sacii menajeri și mănușile menajere. Folosirea mănușilor este foarte importantă pentru a evita ca pielea să intre în contact cu substanțele chimice și pentru a o proteja de eventualele iritații si arsuri.

 

Odorizanţi

Câteodată, indiferent cât de bine curățăm un spațiu, din cauza instalațiilor sanitare, umidității dar și a altor factori, ne confruntăm cu mirosuri neplăcute. Este valabil și pentru restaurante. De aceea odorizanții nu ar trebui să lipsească din arsenalul pentru curățenie.

Suprafețele laminate au nevoie de o îngrijire specială. Totuși, puține lucruri le pot strica. Ele au fost create special pentru a lasă impresia de „nou” mai multă vreme. Pentru a le curăța, este nevoie de o mătură sau aspirator. Evită utilizarea în exces a apei, întrucât aceasta se poate infiltra pe sub plăci, ceea ce duce la stricarea pardoselii. Nu lustrui suprafețele laminate, întrucât le poți distruge.