Spălatul rufelor pare floare la ureche, mai ales de când tehnologia ne-a pus la dispoziţie maşinile de spălat, care fac toată treaba în locul nostru. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Încă putem face greşeli care ne pot distruge piesele vestimentare preferate. De aceea, îți oferim urmatoarele sfaturi pentru ca procesul de spalare să se desfășoare optim și fără surprize neplăcute.

1. Pregătește hainele înainte de a le băga în mașina de spălat.

 

Încheie fermoarele, golește buzunarele și pune lenjeria delicată în săculeți de plasă. Un truc și un sfat excelent este ca în coșul cu rufe murdare să nu pui niciodată rufe ude. Vor mucegăi și se vor păta. Petele de mucegai ies greu și strică hainele.

2. Sortează rufele pe categorii și spală-le separat.

Pentru o spălare eficientă a rufelor încerca să le sortezi pe categorii, rufe colorate intens sau negre, rufe albe sau culori foarte deschise, lenjerie intimă, rufe foarte murdare sau care absorb multă apă, rufe din lănă etc. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a folosi detergenți special creați pentru aceste categorii de rufe și de asemenea poți opta pentru diferite tipuri de balsamuri sau înălbitori. De exemplu, la rufele albe poți adăuga dezinfectant înălbitor lichid, ceea ce nu este benefic pentru rufele colorate.

3. Folosește cantitatea corectă de detergent.

Prea puțin înseamnă că rufele nu vor fi spălate, iar prea mult poate să lase urme pe haine. Cât detergent pui depinde și de volumul mașinii, de cât de murdare sunt rufele sau ce fel de detergent folosești, lichid sau pudră. Cantitatea de detergent depinde și de durata ciclului de spălare. Dacă pui mai mult detergent atunci repetă ciclul de spălare.

4. Detergentul lichid acționează mai rapid.

Tipul de detergent poate afecta eficiența spălării rufelor. Alege un detergent lichid în locul celui clasic din granule (praf). Detergentul praf are un timp de acțiune mai întârziat datorită faptului că acesta trebuie să se dizolve complet. Detergentul praf, datorită riscului de a nu se dizolva complet, poate rămâne în țesătura rufelor ajungând în contact direct cu pielea. Dacă ai mâncărimi ale pielii când porți haine, detergentul praf ar putea fi motivul alergiei. Dacă strănuți când manevrezi detergentul de tip praf este datorită prafului foarte fîn, practic invizibil, care ajunge în respirație. Pe lângă spațiul mai mic de depozitare și acțiunea mai rapidă de spălare, detergentul lichid are efecte alergene mai mici în comparație cu cel de tip praf.

 

5. Usucă rufele în aer liber de fiecare dată când vremea îți permite.

Studii realizate de cercetători au arătat că fiecare haină pusă la uscat eliberează 2l de apă, în special în încăperile închise, cu ventilație slabă. Fiind mai multă umiditate în aer, se crează condițiile ideale pentru dezvoltarea și creșterea sporilor de mucegai, acarieni de praf care pot provoca astm, spun academicienii. În camera unde țineți uscătorul cu rufe, încercați să țineți deschis geamul cât de mult posibil, și eventual, dacă este posibil, să aibă ferestre care să utilizeze lumina naturală.

Dacă le întinzi pe sârmă, nu uita să agăți cârligele corect: tricourile de margine, rochiile de umeri, pantalonii și fustele de talie, iar șosetele de degetul mare.