Gresia și faianța conferă frumusețe și eleganță în amenajarea casei. O astfel de pardoseală necesită o întreținere minimă, în funcție de tipul plăcii. În general, gresia și faianța, au nevoie de o spălare nu atât de frecventă ca în cazul altor parchetului stratificat sau a mochetei. 

Dacă respetați câteva sfaturi utile, curățarea gresiei și faianței poate reprezenta o activitate rapidă și plăcută.

Materiale pentru curățarea gresiei și faianței

    Atunci când doriți să vă apucați de curățarea gresiei și faianței, este bine să fiți siguri că aveți la îndemână materialele necesare.

  • Lavete și bureți. Pentru a proteja suprafațele, veți avea nevoie de elemente moi care prin frecare repetată să nu afecteze (zgârie) placa ceramică. Deși o cârpă moale se comportă excelent în frecarea suprafețelor, recomandăm achziționarea de lavete și bureți pentru curățat gresia și faianța care să vă folosească în mai multe ocazii în procesele de curățare. Aceste produse au calitatea de a se mula pe suprafața reușind să șteargă murdăria cu succes fără a periclita suprafața ceramică.
  • Pentru murdărie mai rezistentă, care nu poate fi îndepărtată cu ajutorul lavetelor sau bureților prea moi, recomandăm să aveți la îndemână câteva perii care să vă ajute să îndepărtați rapid depunerile mai rezistente. Periile sunt utile și la curățarea rosturilor, deși mai indicat este să folosiți o periuță de dinți mai veche care are o suprafața potrivită și care poate face minuni în combinație cu o soluție de curățat.

Tehnici pentru curățarea gresiei și faianței

Pentru a nu lăsa urme în urma noastră după ce am curățat gresia și faianța este necesar ca înaintea procesului propriu-zis de curățare să aspirăm de praf suprafața în cauză. Astfel eliminăm o posibilă cauză a urmelor care ar strica toată munca.

Curățarea gresiei și faianței se face de sus în jos. În acest caz vom fi siguri că eliminăm toată mizeria, deoarece aceasta prin frecare și clătire va coborî pe plăcile ceramice aflate în parte de jos. În momentul în care vom termina lucrarea, rezultatul va fi unul pe măsură. Dacă în schimb am începe să curățăm în primă instanță partea de jos, în momentul în care ne vom muta mai sus, la faianță, inevitabil vor exista scurgeri care să murdărească ceea ce am curățat în prealabil.

Pe lângă plăcile ceramice trebuie să acordăm atenție sporită și rosturilor dintre ele, mai exact chitului ce a fost aplicat la montarea inițială. Ne vom folosi de periuțe vechi de dinți sau de o perie acoperită cu o lavetă pentru a nu zgâria chitul.

 

Soluții pentru curățarea gresiei și faianței

Pentru o curățare eficientă putem apela la câteva soluții la îndemână chiar cu elemente pe care le găsim de obicei în orice bucătărie – bicarbonat de sodiu, oțet, suc de lămâie și, evident, apă. Aceste soluții degresează materialul ceramic ajutându-l să-și mențină strălucirea.

Totuși, pentru un rezultat aparte puteți folosi detergenți speciali pentru gresie și faianță care asigură suprafeței mai multă strălucire.