Covorul este un obiect decorativ care necesită foarte multă atenţie atunci când trebuie curăţat, fiindcă este locul în care se adună praful dintr-o încăpere, diverse resturi alimentare sau fire de păr, fiind, totodată, şi spaţiul în care microorganismele şi acarienii îşi găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta. Chiar dacă pare o operaţiune simplu de executat, curăţatul covoarelor este ceva mai dificil de efectuat acasă, dat fiind faptul că implică respectarea anumitor paşi, precum şi o anumită ordine.

Reguli generale pentru curățarea covoarelor

Indiferent de metodă și soluțiile de curățare alese, este bine să urmezi câteva principii simple:

 • Curățarea trebuie făcută pe ambele fețe și complet, nu doar în zonele cele mai expuse traficului;
 • Cel puțin o dată pe săptămână trebuie efectuată o curățare uscată, cu aspiratorul, care poate fi urmată și de o curățare umedă sau nu;
 • Pentru spălarea propriu-zisă se folosește întotdeauna un burete;
 • Este foarte important să tamponezi pata de pe covor. Cheia este tamponarea pentru ca buretele cu care cureți să se comporte ca o sugativă.
 • Șterge întotdeauna din exteriorul petei spre interior, pentru că dacă faci mișcarea invers, pata se poate răspândi.
 • Mișcările se efectuează în direcția fibrei din țesătura covorului;
 • Curățarea se face alocând atenție nu doar covorului, ci și franjurilor de la capete;
 • Odată curățarea încheiată, întreagă suprafață trebuie tamponată cu o cârpă uscată, pentru a elimina, pe cât posibil, apa în exces;
 • Covoarele și carpetele nu se așează la loc decât după ce s-au uscat foarte bine;
 • Iar la așezare, este indicat să schimbați, pe cât posibil, periodic poziția covorului în funcție de traficul din acea zonă (pentru a preveni uzarea excesivă doar pe o anumită porțiune).

Soluții pentru curățarea covoarelor

Poți alege între soluții speciale de curățare a covoarelor, cum e detergentul Mopeka, sau soluții comune și la îndemână, făcute în casă.

 • Apă și amoniac. Covorul se freacă cu o cârpă îmbibată în apă călduță cu săpun în care ai adăugat câteva picături de amoniac. Miscările se fac în toate sensurile, insistând pe pete. Lasă produsul să acționeze un pic, apoi clătește cu o cârpă înmuiată în apă călduță. Usucă covorul prin frecare cu o cârpă uscată sau o mănușă de baie din burete. Atenție! Amoniacul se manevrează cu precauții! Pentru a nu inhala vaporii te poți proteja cu o mască sau un fular. Deschide fereastra! Fă un test în prealabil să vezi dacă rezistă culorile și țesătura.
 • Sodă cristalizată. Este o metodă potrivită covoarelor foarte murdare și pătate. Se ia un burete înmuiat și stors într-o soluție compusă din apă călduță și sodă de rufe (1 l de apă călduță și o ceașcă de sodă). Se clătește cu un burete înmuiat în apă curată. Se usucă în toate sensurile cu o mănușă din burete.
 • Oțet de vin. Dacă este un covor pătat de grăsime și murdar. Pune într-o găletușă 500 ml oțet de vin alb, 200 ml apă călduță și 2 linguri de detergent de vase. Îmbibă un burete în această soluție, stoarce-l, apoi curăță pe pătrate de 20 cm latura, insitând pe pete. Clătește cu o cârpă umedă. Folosește o mănușă de toaletă, acționând în toate sensurile. Lasă să se usuce.
 • Spumă de ras. Aplică un strat gros de spumă de ras pe suprafața covorului. Cu ajutorul mânilor întinde bine spuma peste tot. Las-o să acționeze minimum o oră. Apoi, freacă cu un burete curat. Mai poți lăsa spuma să acționeze toată noaptea și apoi să dai covorul cu aspiratorul.
 • Detergentul pentru covoare Mopy Profesional. Produsul este destinat spălării şi antistatizării covoarelor şi mochetelor, în special a celor din fibre sintetice, aducând o înviorare şi împrospătare a culorilor. Se dizolvă 50 g de produs în 1l apă călduţă (30°C – 40°C). Produceți spumă abundentă amestecând soluția cu mâna. Aplică spuma cu ajutorul unui burete sau a unei perii pe suprafața covorului sau a mochetei și freacă bine. Nu umezi exagerat. Pentru obținerea unui rezultat mai bun se recomandă aspirarea suprafeței înainte de curățare (pentru absorbirea prafului) precum și după uscare. O cantitate de 0,5 l soluţie de spălare este suficientă pentru curăţarea unei suprafeţe de cca. 4 mp.