PRODUS SPUMANT PENTRU ELIMINAREA COLOANELOR DE APA LA SONDELE DE EXPLOATARE GAZE SI TITEI

28.12.2007

Nr. 121602

Inventia se refera la un produs pentru eliminarea apei din sondele de extractie a gazelor si titeiului, care contine 36,6% o componenta anionica, 10% o componenta neionica, 50% apa si 3,4% caprolactama.

Problema tehnica pe care o rezolva inventia consta in realizarea unor produse cu putere mare se spumare, stabilitate a spumelor formate, cresterea desimii spumelor in functie de cresterea temperaturii si cresterea salinitatatii, aspect foarte important in exploatarea sondelor de mare adancime si slnitate ridicata a apelor de zacamant.

Este cunoscut faptul ca spumele au utilizari diverse in industria extractiva ca fluide de foraj, la stimularea sondelor, fracturari si acidificari dar in special, la eliminarea coloanelor de apa, deoarece, apa provenind din zacamant, colectata in tubulatura, creeaza o contrapresiune, care poate duce la scaderea productivitatii sondei sau chiar sa o blocheeze, in special la sondele de gaz metan sau dioxid de carbon. Este de asemenea cunoscut ca, pentru selectionarea agentilor de supragata cu caracteristici de spumare foarte bune, trebuie tinut cont de urmatoarele caracteristici: buna solubilitate in solutii saline, stabilitate termica buna, absobtie redusa fata de rocile din zacamant, solubilitate redusa fata de titei sau gaze, proprietati spumante foarte bune, toleranta buna la interactiunea cu titei in medii poroase. Sunt cunoscute produse chimice cu proprietati spumante, alcatuite in special sau preponderent din agenti de suprafata neionici, ca alcoolii grasi etoxilati, nonifenoli etoxilati, alchilamide etoxilate si stabilizatori de spuma. Dezavantajul acestor produse consta in aceea ca nu au putere de spumare in solutii saline, ape dure si la temperatura ridicata.

Produsul conform inventiei inlatura dezavantajele mentionate prin aceea ca acesta contine 36,6% o componenta naionica, care consta din alchil-sulfat de sodiu, alchil-amidobetaina, miristilaminoxid, 10% componenta neionica pe baza de nonifenol polietoxilat, 50% apa si 3,4% caprolactama, procentele fiind exprimate in greutate.

Prezenta unor aenti de suprafata, anionici, de tip etersulfati si amfoteri, are drept efect solubilitatea foarte buna a produsului in medii cu salinitate ridicata si producerea unei spume abundente cu stabilitate ridicata si desimea spumei foarte buna pana la o concentratie de 50g/l salinitate exprimata in NaCl si acceptabila pana la 100g/l.

De asemenea, prin prezenta alchil-dimetil-amin-oxizilor, avand caracteristici neionice, spumele fromate au stabilitati foarte bune in conditii dinamice si la temperaturi relativ ridicate.

Prezenta agentilor de suprafata, neionici, polietoxilati, asigura un bun sinerggism, impreuna cu celelalte componente si, de asemenea, o dispersie foarte buna a sarurilor de calciu si magneziu, eventual formate de agentii anionici, precum si la preintampinarea inffluente mediului puternic acid, in situatiile in care in strat a avut loc o acidizare sau produsul este folosit intr-un tratament combinat al zonei de strat cu o solutie apoase de acid, cum ar fi acid clorhidric cu o concentratie de 15% in greutate. Marirea gradului de polietoxilare a componentei neionice este in functie de concentratia sarurilor anorganice a apei din zacamant.

Prezenta caprolactamei prin proprietatile hidrotrope, asigura o buna solubilizare a produsului si regleaza viscozitatea produsului finit in limite acceptabile, pentru usurinta manipularii si dozarii.

Produsul conform inventiei prezinta urmatoarele avantaje:

  • este usor solubil in apa
  • reduce tensiunea superficiala a apei
  • chiar in cazul degajarilor reduse de gaze, asigura o spumare abundenta cu stabilitatea spumei foarte buna
  • desimea spumei creste cu salinitatea si cu temperatura, asigurand o eliminare foarte buna si rapida a apei din coloane
  • asigura o spumare foarte buna in limite largi de pH.